5 tips bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst

1. Zorg ervoor dat jouw overeenkomst gecheckt wordt door een arbeidsjurist. Zij zijn op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen en kunnen ervoor zorgen dat jij krijgt waar jij recht op hebt, jou helpen bij de financiële onderhandelingen en kunnen jou nog van andere tips voorzien. Veel werkgevers vergoeden de kosten en nemen een maximum te vergoeden bedrag op in de VSO.

2. Bij het aangaan van een VSO betekent dit dat er ontslag is met wederzijds goedvinden. Teken dus niet te snel. Neem de ruimte om te onderhandelen. Dit kan natuurlijk over de transitievergoeding of andere financiële regelingen, maar bijvoorbeeld ook over de vrijstelling van werk of andere tegemoetkomingen.

3. Het aangaan van een VSO betekent het einde bij een werkgever. Hieraan is vaak een langdurig en soms emotioneel proces aan vooraf gegaan. Maar waar er deuren dicht gaan, zullen nieuwe deuren openen. Zie het als een kans om een nieuwe start te maken en ga in gesprek met een loopbaancoach die jou helpt jouw gedachten te structureren en jouw kwaliteiten in kaart te brengen. Dit is dé kans om hier tijd en aandacht aan te besteden. Veel werkgevers zijn bereid hiervoor een bedrag in op te nemen.

4. Naast de gebruikelijk ontslagvergoeding kun je vragen posten te laten opnemen die jou verder helpen om een nieuwe baan te vinden. Denk hierbij aan een bedrag voor opleidingen en cursussen of het lidmaatschap van vakverenigingen en vakbladen. Bedenk welke netwerken voor jou zinvol zijn om je bij aan te sluiten.

5. Let ook op of je fiscaal voordeel kunt behalen. Bij het aangaan van een VSO kan het jaarsalaris voor de belastingdienst opeens veel hoger zijn dan andere jaren. Hierdoor betaal je veel meer belasting. Het zou kunnen dat je hierdoor in aanmerking komt voor loonmiddeling en recht hebt op een teruggave. Het kan zeker de moeite waard zijn om dit uit te zoeken. Even googelen geeft al snel een paar sites waarop je kunt berekenen of het zinvol is dit aan te vragen.