Voer jij als leidinggevende of HR professional regelmatig ontwikkelgesprekken met medewerkers? Vind je daarin duurzame inzetbaarheid en een duurzame arbeidsrelatie van belang? Dan is het goed je eens te verdiepen in de psychologische basisbehoeften van mensen. De meeste mensen besteden veel tijd aan werk, waardoor het een belangrijk onderdeel is van de invulling van iemands leven.
3 psychologische basisbehoeften
Er zijn drie psychologische basisbehoeften van mensen die ervoor zorgen dat medewerkers zich goed voelen en welke de werktevredenheid verhogen. Het is belangrijk om deze drie onderwerpen in het achterhoofd te houden tijdens het ontwikkelgesprek. Uit onderzoek is gebleken dat alle mensen deze behoeften ook echt nodig hebben om goed te kunnen functioneren.
1. Doet de medewerker wat hij/zij interessant vindt?
Wanneer een medewerker datgene doet wat hij/zij interessant en belangrijk vindt, dan betekent dit dat er sprake is van autonome motivatie. De medewerker staat volledig achter wat hij/zij doet en de kwaliteit van de motivatie is hoog. Dit in tegenstelling tot wanneer iemand zich verplicht voelt om iets te doen zonder dat hij/zij erachter staat. De kwaliteit van de motivatie is dan juist laag (Schlundt Bodien, 2016).
2. Kan de medewerker zijn/haar kwaliteiten voldoende benutten en ontwikkelen?
Voor een medewerker is het heel prettig om datgene te doen waar hij/zij goed in is. Dit ken echter ook heel saai worden. Het geeft juist ook heel veel voldoening wanneer je beter wordt in iets dat je belangrijk en interessant vindt. Het geeft de medewerker het gevoel dat hij/zij tegen een taak is opgewassen en geeft de motivatie om verder door te gaan (Visser 2018).
3. Zijn de samenwerkingsrelaties prettig voor de medewerker?
Zijn de werkomgeving en de samenwerkingsrelaties prettig voor de medewerker? Oftewel, voelt de medewerker zich verbonden met zijn/haar omgeving? En kan de medewerker iets betekenen voor zijn/haar omgeving en vice versa?
Wanneer bovenstaande vragen positief beantwoord zijn, betekent dit dat het werk een belangrijke bijdrage levert aan de psychologische basisbehoeften (Ryan & Deci) van mensen: autonomie, competentie en verbondenheid. Deze basisbehoeften zorgen ervoor dat mensen zich goed voelen en verhoogt de werktevredenheid.
Psychologische basisbehoeften in loopbaangesprekken
Als loopbaancoach sta ik in ieder traject stil bij deze basisbehoeften. Door middel van het voeren van gesprekken en het maken van opdrachten staan we stil bij wat de coachee echt belangrijk en interessant vindt. Hij/zij gaat dan weer autonoom gemotiveerd aan de slag bij de huidige werkgever of juist bij een nieuwe organisatie. We staan stil bij welke competenties iemand heeft en juist ook welke hij/zij nog wil ontwikkelen en daarnaast kijken we naar welke organisatie bij iemand past. Wanneer voelt iemand zich verbonden met zijn/haar omgeving. Welke factoren spelen hier een rol?
Wil je meer weten over de mogelijkheden van loopbaancoaching binnen jouw organisatie? Neem dan gerust contact met me op!